Przejdź do treści
Gmina Nowe
Dziś jest:

Światowy Dzień Zdrowia

Dodano: 17 marca 2015

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świeciu w związku ze zbliżającymi się obchodami Światowego Dnia Zdrowia (7 kwietnia 2015), informuje, iż tegorocznym tematem przewodnim ogłoszonym przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jest Bezpieczeństwo Żywności. Hasłem tegorocznych obchodów jest „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.
W ostatnich latach pojawia się wiele nowych patogenów oraz zwiększa się odporność mikroorganizmów, następuje również wiele zmian nie tylko w produkcji i dystrybucji żywności, ale również w środowisku, czy w obszarze konsumpcji. Zanieczyszczenia bardzo szybko się rozprzestrzeniają, szczególnie ze względu na globalny zasięg handlu żywnością. Istnieje więc potrzeba ścisłej i efektywnej współpracy pomiędzy rządami, producentami i konsumentami, która będzie sprzyjała bezpieczeństwu żywności.
Konieczna staje się potrzeba wzmocnienia systemów bezpieczeństwa żywności wewnątrz i pomiędzy krajami. W związku z tym, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podczas tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia, akcentuje potrzebę poprawy systemów bezpieczeństwa żywności „od pola do talerza”.
Należy skupić się na zapobieganiu, wczesnym wykrywaniu i szybkiemu reagowaniu na choroby przenoszone drogą pokarmową, które są przyczyną około 2 milionów zgonów w ciągu roku. Ponadto, niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, w tym nawet nowotworów. Należy również zauważyć, że choroby przenoszone drogą pokarmową wpływają także na hamowanie rozwoju społeczno-gospodarczego, gdyż obciążają systemy opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarki krajowe, turystykę i handel.
 
Celem obchodów jest dodatkowo promowanie zasad Codex Alimentarius, które mówią o wysokich standardach żywieniowych oraz o wytycznych postępowania w przetwarzaniu              i obrocie żywnością.
W związku z dużą potrzebą edukacji społeczeństwa, w celu zapobiegania chorobom odżywnościowym, WHO zaleca stosowanie i propagowanie Pięciu kroków do bezpieczniejszej żywności, tj.:
                             –            utrzymywanie czystości
                             –            oddzielanie żywności surowej od ugotowanej
                             –            dokładne gotowanie
                             –            utrzymywanie żywność w odpowiedniej temperaturze
                             –            używanie bezpiecznej wody i żywności.
Zwracam się z uprzejmą prośbą o współpracę w zakresie propagowania hasła obchodów oraz edukowania społeczeństwa w zakresie zasad, których należy przestrzegać, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
            Materiały na temat obchodów Światowego Dnia Zdrowia będą sukcesywnie udostępniane również na stronie internetowej Biura WHO w Polsce:

ulotka–Swiatowy-DZien-Zdrowia-2015.doc
ulotka-5-krokow-bezpiecznej-zywnosci.pdf
ulotka_zasady_spozycia.pdf

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

Zamknij