Przejdź do treści
Gmina Nowe
Dziś jest:

Mleko warte nagrody – Sukces państwa Pyrz

Dodano: 4 lutego 2014

W ubiegły piątek w Poznaniu odbyła się uroczysta Gala Finałowa V edycji Ogólnopolskiego Konkursu na Fermę i Hodowcę Roku 2013 w kategoriach Bydła Mlecznego i Mięsnego. Konkurs jest przeprowadzany w czterech kategoriach tj. Ferma i Hodowca Bydła Mlecznego oraz Ferma i Hodowca Bydła Mięsnego.
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie- PZDR w Świeciu  zgłosił  w 2013 roku do konkursu kandydaturę gospodarstwa Państwa Danuty i Edwarda Pyrz z Tryla.  Dużym sukcesem było już nominowanie tego gospodarstwa do finału krajowego. Stąd cieszy jeszcze bardziej fakt, że w rywalizacji ogólnopolskiej w kategorii Ferma Bydła Mlecznego III miejsce zajęli  Danuta i Edward Pyrz z Tryla , gmina Nowe, z terenu działania -Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu .
Profesorowie z komisji konkursowej , prowadzący tę uroczystą galę  na Międzynarodowych Targach w Poznaniu (prof. Nawrocki z Poznania, Prof. Szarek z Krakowa) wypowiadali się w superlatywach o nagrodzonym gospodarstwie podkreślając między innymi jego nowoczesność  oraz zaawansowanie technologiczne.
Państwo Danuta i Edward Pyrz laureaci konkursu prowadzą  gospodarstwo rolne o pow. 171 ha , w tym 48 ha użytków zielonych. Produkcja roślinna to: pszenica ozima– 31 ha, pszenżyto – 11 ha, jęczmień jary – 21 ha, buraki cukrowe – 15 ha, kukurydza na kiszonkę – 45 ha.
Produkcja zwierzęca to chów bydła  mlecznego  i produkcja opasów. Aktualnie stado liczy 350  sztuk, w tym krowy mleczne 115.  Rocznie sprzedawane jest 1 milion litrów mleka.
                                                            
                                                                                           Benedykt Kirszenstein (K-PODR –PZDR w Świeciu)

PICT0012.JPG


PICT0040.JPG

PICT0044.JPG

EduBirdie Promo Code EduBirdie Discount Code EssayPro promo code samedayessay promo code

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

Zamknij